Tapen

Tapen blijkt een goede ondersteuning te kunnen bieden aan andere interventies  tijdens het herstelproces van blessures.

Tape wordt als extra interventie toegepast om sneller tot een resultaat te komen. De patiënt/sporter geneest niet sneller, maar het weefsel kan beter regenereren doordat enkele processen in het lichaam ondersteund of geactiveerd worden. De tape kan dus blokkades die het herstelproces vertragen, verminderen dan wel oplossen.
We zien dat de tape, mits goed aangelegd, een sneller functioneel gebruik van het weefsel toestaat. 
Daar zien we ook de beperking; om spierkracht te vergroten moet je actief belasten en trainen en dit neemt de tape niet over. De tape kan echter wel de uitgangspositie/basiswaarden optimaliseren voor deze training.

Preventief tapen is niet weg te denken in de sportwereld en uit onderzoek is gebleken dat, bijvoorbeeld, door het preventief tapen van de enkel 71% minder kans is op een blessure. Het voorkomen van blessures of in ieder geval het minimaliseren van de kans op blessures is van essentieel belang. We willen immers met plezier en zonder pijn onze geliefde sport kunnen uitoefenen.

Fitness, voetbal, hardlopen, hockey en tennis zijn de risicosporten waar jaarlijks 880.000 blessuregevallen voor komen. Dit aantal dient natuurlijk gereduceerd te worden. In de sportmedische wereld worden talloze middelen gebruikt om blessures te voorkomen, één daarvan is het preventief tapen.

Sporttape wordt voornamelijk aangebracht om de gewrichtsband bij maximale belasting te ondersteunen. Preventief tapen wordt voornamelijk bij de knie, de pols, de enkel, de elleboog en de duim toegepast.Het is echter ook mogelijk spiergroepen te tapen zoals de kuit, bovenbeen (quadriceps, hamstring en adductoren), en arm (biceps en triceps)

Preventief tapen zorgt voor meer stabiliteit en geeft een betrouwbaar gevoel bij korte, snelle bewegingen. Ieder gewricht of spiergroep heeft natuurlijk zijn eigen taping-methode.

Bij het aanleggen van een sporttape wordt gebruik gemaakt van een starre niet elastische tape (eventueel gecombineerd met een elastische bandage) of van zogenaamd Kinesiotape. (ook wel Easytape of Medicaltape)