Oefentherapie

Oefentherapie is het teweegbrengen van spiercontracties en bewegingen van het lichaam, om zo het functioneren van een persoon te verbeteren zodat deze de gewenste activiteiten van het dagelijkse leven kan (blijven) uitvoeren.

De patiënten doen oefentherapie gericht op het herwinnen van en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid.

Oefentherapie bestaat uit gerichte mobiliserende, stabiliserende, spierversterkende oefeningen en oefeningen en advies gericht op houdingscorrectie en het verbeteren van bewegingsgewoonten. Naast het verhelpen van de klachten aan het bewegingsapparaat gaat er ook een preventieve werking uit van de oefentherapie.  Zodat door middel van een ander bewegingsgedrag, nieuwe of terugkerende klachten in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Verder is het met name na operaties van belang om op een verantwoorde wijze de bewegingsfunctie optimaal te herwinnen/verbeteren. (Denk hierbij aan fracturen, gewrichtsvervangende ingrepen ed.)

Dit geldt voor patiënten van alle leeftijden. Uitgangspunt is het verbeteren van een (of een combinatie) van de 5 grondvormen van bewegen (kracht, snelheid, mobiliteit, coordinatie en uithoudinsgvermogen) Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van de principes van de Rehaboom.

Oefentherapie vindt plaats in de behandelkamer of in de oefenzaal. Hierbij wordt gebruik gemaakt van oefenmateriaal, cardio- en fitnesstoestellen.